Tisková zpráva č. 4: Někteří advokáti a daňoví poradci nepodají kontrolní hlášení DPH v požadovaném rozsahu

Vyžadování části údajů pro kontrolní hlášení odporuje Listině základních práv a svobod

Unie daňových poplatníků upozorňuje na skutečnost, že stát nemůže bez zákonného zmocnění prolamovat mlčenlivost advokátů a daňových poradců. Ta je, jako neopominutelná součást práva na právní pomoc, chráněna druhým odstavcem článku 37 Listiny základních práv a svobod. Kontrolní hlášení však požaduje sdělení o tom, od koho byly právní služby přijaty, případně komu byly právní služby poskytnuty, je-li alespoň jednou ze stran tohoto vztahu plátce DPH. To je důvod, proč někteří advokáti a daňoví poradci své kontrolní hlášení DPH v rozsahu požadovaném Finanční správou České republiky nepodají.

„Ústavně garantovaná povinnost mlčenlivosti může být omezena výhradně zákonem. Kontrolní hlášení tento požadavek nesplňuje, když o prolomení rozhoduje úředník či IT technik finanční správy, a to prostým zavedením kolonky do formuláře vyvěšeného na internetu,“ uvedl advokát a předseda Unie daňových poplatníků ČR, Ondřej Lichnovský. „Příkaz prolomit profesní mlčenlivost nelze vydat svévolně prostřednictvím nějakého formuláře, takové omezení povinnosti mlčenlivosti musí mít jednoznačnou oporu v zákoně. Proto považujeme za povinnost každého advokáta a daňového poradce chránit právo svých klientů, a tyto údaje bez souhlasu klienta neuvést. Nedojde-li ke změně právních předpisů, já osobně v tomto rozsahu povinnost podat kontrolní hlášení bez souhlasů mých klientů dobrovolně nesplním,“ dodal Lichnovský.

Unie daňových poplatníků se v tomto názoru opírá o závěry Ústavního soudu, který v záležitosti profesní mlčenlivosti v minulosti opakovaně došel k obdobným závěrům, když uvedl, že „povinnost mlčenlivosti je základním předpokladem pro poskytování právní pomoci a tím i nezbytnou podmínkou fungování demokratické společnosti. Výkon profese advokáta vychází z důvěrného vztahu mezi advokátem a klientem a z důvěry klienta v mlčenlivost advokáta. Ústavní soud již dříve konstatoval, že se nejedná v žádném případě o jakousi výsadu advokáta, která by měla založit vynětí z obecně platného a závazného právního řádu, ale že jde o povinnost uloženou advokátovi v zájmu jeho klientů a pro jejich ochranu.“ (viz nález Ústavního soudu ze dne 28. srpna 2009, sp. zn. II. ÚS 2894/08, č. 191/2009 Sb. n. u. ÚS).

Podání skrze elektronický formulář nemá oporu v právních předpisech

V minulých dnech Unie daňových poplatníků navíc upozornila na to, že podání kontrolního hlášení skrze elektronický formulář nebo datovou schránkou nemá oporu v českém právním řádu. „Elektronická komunikace se všemi úřady je v českém právním řádu obecně upravena zákonem o archívnictví a spisové službě, přesněji navazující vyhláškou Ministerstva vnitra č. 259/2012 Sb. V ní je jednoznačně uvedeno, že za elektronickou adresou podatelny se považuje adresa elektronické pošty, tedy e-mailová adresa,“ uvedl k tomu tehdy předseda Unie daňových poplatníků ČR, Ondřej Lichnovský. „Citovaná vyhláška říká, že komunikace skrze elektronický formulář nebo datovou schránkou je s to být pouze další možností elektronické komunikace. Tu však zákon o DPH nezná a nepřipouští, když striktně vyžaduje podání kontrolního hlášení skrze elektronickou adresu podatelny (e-mailem).“